Brandveiligheid Nanny-Kinderopvang

Gastouderbureau NL vindt het belangrijk dat je kinderopvang voldoet aan brandveiligheid. Denk hierbij aan;

  • Brandblusser
  • koolmonoxide melder
  • Blusdeken
  • Rookmelders
  • vluchtplan


  • Koolmonoxidemelders

Koolmonoxide, ook bekend als CO, staat niet voor niets bekend als de sluipmoordenaar. Je ziet of ruikt het niet maar wanneer je het inademt kan dit ernstige lichamelijke gevolgen hebben. Jaarlijks overlijden in Nederland gemiddeld 10 tot 15 personen door koolmonoxidevergiftiging. Enkele honderden mensen belanden in het ziekenhuis. Een koolmonoxidemelder kan je op tijd waarschuwen en daarmee je leven redden! Op deze pagina lees je alles over koolmonoxidemelders. 

  • Brandblussers

Er zijn verschillende soorten brandblussers. Welke je nodig hebt hangt van het soort brand af. Kies voor een brandblusser met een inhoud van 6 liter of 6 kilo. Hiermee kun je een serieuze bluspoging doen, de 1 liter of 1 kilo blussers zijn namelijk zo leeg. Alle blussers moeten eens per twee jaar gekeurd en onderhouden worden. Voor bedrijven en instellingen is dat een eis vanuit het Bouwbesluit. Maar het is voor iedereen goed om de blussers te laten keuren en onderhouden ook al is het niet verplicht vanuit de wetgeving.

Sproeischuimblussers

(Sproei)schuimblussers zijn zowel thuis als op vakantie prima geschikt voor het blussen van kleine branden door vaste en vloeibare stoffen. Zij veroorzaken bij het blussen weinig nevenschade, zijn eenvoudig te bedienen en hebben een langere blusduur dan poederblussers.

Kooldioxideblusser

Een kooldioxideblusser is te herkennen aan een zwarte koker aan het einde van de slang. Het voordeel van dit type brandblusser is dat het geen reststoffen achterlaat. Daarom is de blusser geschikt voor het blussen van elektrische apparatuur en vlam in de pan. Houd het blusapparaat altijd aan het handvat vast. Het uiteinde van de koker wordt namelijk zeer koud (-80 graden Celsius), wat ‘koude’ (brand)wonden kan veroorzaken. Pas wel op voor verstikkingsgevaar, met name in een kleine ruimte, omdat de CO2 de zuurstof verdrijft.

Poederblusser

Poederblussers zijn geschikt voor de meeste branden in woningen, en ook voor auto’s, caravans, zomerhuisjes en boten. Neem tijdens het blussen met een poederblusser wat afstand om effectief te kunnen blussen. Poederblussers zijn relatief goedkoop. Er kleven wel een aantal nadelen aan poederblussers:

  • Het poeder in de blusser kan gaan klonteren. Dit is te voorkomen door de blusser af en toe om te keren.
  • Het poeder kan veel schade aanrichten aan elektronische apparatuur. Poeder is een soort zout en tast daardoor (ongelakte) metalen sterk aan. Daarnaast tast poeder de elektronica aan, met mogelijk kortsluiting tot gevolg.
  • Het poeder is moeilijk op te ruimen. Gebruik hiervoor een industriële stofzuiger en nooit water.
  • Blusdekens

Blusdekens zijn uitstekend geschikt  voor het blussen van een brandje ter grootte van ongeveer een voetbal of voor het doven van de vlammen als de kleding van iemand vlam heeft gevat. Een blusdeken is niet geschikt voor het blussen van een vlam in de pan. 

  • Rookmelders redden levens

De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Als je slaapt, ruik je niets, je neus werkt niet. Alleen je gehoor werkt nog. Als je wasdroger kortsluiting maakt en brand veroorzaakt, word je van de rooklucht dus niet wakker. Doordat rook veel giftige gassen bevat, raak je snel in een diepe bewusteloosheid. Vaak al binnen enkele minuten. Rookmelders zijn van levensbelang, en niet alleen als je slaapt! Hoe sneller je een brand ontdekt, des te meer tijd en kans heb je om je huis veilig te verlaten.

Plaats de rookmelder niet

  • bij een ventilator of ventilatieopening
  • boven de verwarming
  • op tochtige plekken
  • in de stoom/damp van een kooktoestel of vaatwasser. Lukt dit niet, plaats dan een thermische melder
  • in de badkamer. Staat er in de badkamer apparatuur die brand kan veroorzaken (bijvoorbeeld een wasdroger), plaats dan een rookmelder in de gang of overloop aan het plafond op 50 cm afstand van de badkamerdeur en op 50 cm afstand van omliggende muren.

Is je woning gebouwd na 1 januari 2012?

Dan moeten de rookmelders geplaatst zijn volgens het Bouwbesluit 2012

De beste plek voor je rookmelder

Hang ten minste rookmelders in de hal en op de overloop. Dit is meestal de vluchtroute als er brand uitbreekt. Nog beter is het om ook melders op te hangen in alle slaapkamers en de woonkamer. En wil je maximale beveiliging, hang dan melders op in alle ruimten waar brand kan ontstaan.

In ieder geval:

  • op elke verdieping tegen het plafond
  • minimaal 50 cm van een muur of hoek en niet op de tocht of bij mechanische ventilatie in de buurt
  • in de ruimte waar de slaapkamers op uit komen (vluchtroute)

Voor nog meer veiligheid:

  • in iedere slaapkamer
  • in de woonkamer of andere verblijfsruimte
  • in de ruimte waar de wasmachine en wasdroger staan (als dit niet de doucheruimte is)
  • in iedere ruimte waar elektrische apparaten worden opgeladen (telefoons, tablets, fietsen, hoverboards, ...) 

Is je woning gebouwd voor 1 januari 2012?

Is een gastouderopvang verplicht om de rookmelders te plaatsen conform het Bouwbesluit 2012? Nieman raadgevende ingenieurs heeft dit juridisch onderzocht.

HELPDESKVRAAG ROOKMELDERS BIJ GASTOUDEROPVANG

GEPUBLICEERD OP 05 MAART 2020

Vraag

Rookmelders bij gastouderopvang

Ik wil gastouder worden en in mijn bestaande woning kinderen gaan opvangen. Ben ik op grond van het Bouwbesluit 2012 dan verplicht om in mijn woning rookmelders te plaatsen?

Bijgaande uitwerking van een helpdeskvraag gaat erover of het verplicht is om in een bestaande woning, in dit geval voor gastouderopvang, rookmelders te plaatsen.

Momenteel stelt het Bouwbesluit 2012 dit niet verplicht. Het is de verwachting dat dit in de toekomst, waarschijnlijk per 1 juli 2022, wel verplicht zal worden, Lees het bericht van de Rijksoverheid hierover. 

Wat staat er straks in de wet?

De wet schrijf niet voor welke brandmelder je moet monteren. Er is vanuit de overheid dus niet gekozen om de nieuwe regels voor bestaande huizen straks gelijk te laten lopen met de regelgeving voor nieuwbouw. In nieuwbouw moet een rookmelder zijn aangesloten op 230v/netspanning en voorzien van een back-up batterij. Voor bestaande bouw zijn rookmelders op batterijen al voldoende. Ook geldt de koppeling niet van rookmelders zoals in de nieuwbouw.

In de wet staat in straks dat de verplichting gaat gelden voor bouwlagen met een verblijfsruimte of met een besloten ruimte waardoor een vluchtroute voert tussen de uitgang van een verblijfsruimte en de uitgang van de woonfunctie. Het komt erop neer dat er op elke verdieping een rookmelder worden geplaatst.

  • Vlucht met je vluchtplan

Kun jij, je gezin of huisgenoten veilig buiten komen als er brand uitbreekt? De eerste minuten ben je op jezelf aangewezen. Nadat je 112 hebt gebeld, duurt het even voordat de brandweer er is. Tot die tijd ben je op jezelf aangewezen. Door de aanwezigheid van veel kunststof materialen en elektrische apparatuur breidt een woningbrand zich snel uit. Vaak heb je maar drie minuten om jezelf te redden. Door rook worden de trap en overloop onherkenbaar en soms niet of zeer moeilijk te bereiken. Door de zwarte, dikke en giftige rook zie je niets meer en ademen gaat moeizaam. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je moet vluchten bij brand. Een vluchtplan helpt daarbij.

Onderdelen van het vluchtplan

Een rookmelder waarschuwt je als er brand is. Daardoor kun je tijdig vluchten. Maar ondanks de melder zal er al zoveel rook zijn, dat je er last van hebt bij het vluchten. Hier moet je je op voorbereiden.

  1. Bepaal vooraf de snelste en veiligste vluchtroute uit je huis. Rook stijgt op. Vlucht daarom van boven naar beneden. En bij voorkeur naar de straatkant. Zo kunnen hulpverleners je zien en bereiken.
  2. Bepaal een tweede vluchtroute voor als de eerste is geblokkeerd.
  3. Spreek een verzamelplaats af waar je elkaar na het vluchten ontmoet.
  4. Kies een vluchtkamer voor als de tweede vluchtroute ook is afgesloten. Liefst een kamer aan de straatkant of een balkon, zodat de brandweer erbij kan. Spring niet naar beneden! Wacht op hulp.
  5. Spreek af wie voor welk(e) baby, kind, oudere of huisdier zorgt.
  6. Spreek een vaste plek af voor de huissleutels.
  7. Sluit tijdens het vluchten alle deuren achter je. Een deur kan wel 20 minuten een brand tegenhouden.