Pedagogisch beleidsplan deel 1

Hoofdstuk 1. 2

1.1 Gastouderbureau NL. 2

1.2 Wat doet gastouderbureau NL. 2

Hoofdstuk 2. 3

2.1 Inleiding. 3

Hoofdstuk 3. 4

3.1 Visie. 4

Hoofdstuk 4. 5

4.1 Openingstijden. 5

4.2 Opvangtijden. 5

4.3 Aandacht functionaris Meldcode. 5

4.4 Aandacht functionaris Pedagogiek. 6

Hoofdstuk 5. 7

5.1 Pedagogische basisdoelen. 7

5.2 Emotionele veiligheid. 7

5.3 Persoonlijke competenties. 8

5.4 Sociale competenties. 10

5.5 Waarden en Normen. 11

Hoofdstuk 6. 12

6.1 Verzorging. 12

6.2 Veiligheid. 12

Hoofdstuk 7. 13

7.1 Criteria gastouderbureaus. 13

Hoofdstuk 8. 14

8.1 Aanmelding. 14

8.2 Intake. 14

8.3 Matching. 14

8.4 Koppelingsgesprek. 14

8.5 Wennen. 14

Hoofdstuk 9. 15

9.1 Criteria gastouders. 15

9.2 Criteria aan de opvanglocatie. 15

9.3 Werkwijze, aantal kinderen en leeftijdsopbouw van de groepen. 16

9.4 Evaluatie en huisbezoek. 16

Hoofdstuk 10. 17

10.1 Tarieven. 17

 

Hoofdstuk 1:

1.1 Oprichting Gastouderbureau NL

Gastouderbureau NL is ontstaan na een succesvolle samenwerking van 10 jaar met een landelijke franchiseorganisatie. Vanuit het kantoor in Sneek delen wij onze eigen visie en kennis met ouders en gastouders die bij ons zijn aangesloten in Nederland.

1.2 Wat doet Gastouderbureau NL?

Bij Gastouderbureau NL bieden wij kinderopvang die een aanvulling is op de opvoeding thuis en op school en waar kinderen vol enthousiasme naartoe gaan. Wij adviseren, bemiddelen en begeleiden ouders en gastouders in hun samenwerking, waarbij de stimulering van de ontwikkeling van het kind altijd centraal staat.

 

Hoofdstuk 2:

2.1 Inleiding

In het pedagogisch beleid van Gastouderbureau NL wordt beschreven hoe we de kwaliteitseisen van de Wet Kinderopvang waarborgen voor onze aangesloten gastouders. Het beleid beschrijft niet alleen de wettelijke voorschriften, maar ook onze eigen visie en uitgangspunten. Het pedagogisch beleidsplan vormt een belangrijke richtlijn voor ouders, verzorgers en gastouders als het gaat om de omgang met kinderen tijdens de opvang.

Gastouderbureau NL hecht veel waarde aan een goede samenwerking en communicatie met ouders/verzorgers en ziet het pedagogisch beleidsplan als een essentieel middel om de kwaliteit van de opvang te waarborgen. Elk jaar controleren wij de gastouders op hun naleving van het beleidsplan. Op deze manier kunnen we de kwaliteit van de opvang bewaken en indien nodig bijsturen.

 

Hoofdstuk 3:

3.1 Visie

Gastouderbureau NL heeft als visie dat de interactie tussen aangeboren aanleg en omgeving de ontwikkelrichting van het kind bepaalt. Een veilige en stimulerende omgeving is essentieel voor een gezonde en goede ontwikkeling van het kind. Gastouders spelen hierin een belangrijke rol en zijn onmisbaar voor het welzijn van het kind.

Wij vinden het belangrijk dat kinderen een vertrouwde omgeving hebben waarin ze kunnen opgroeien tot evenwichtige en zelfstandige personen. Gastouders bieden deze veiligheid en geborgenheid en zorgen ervoor dat kinderen zich kunnen ontplooien tot unieke individuen. Om deze kwaliteit van de opvang te waarborgen, begeleiden wij onze gastouders en controleren we jaarlijks op naleving van het pedagogisch beleidsplan.

Wij willen ouders en gastouders altijd de beste kwaliteit van de opvang bieden en hebben daarom een app ontwikkeld waarin veilige teksten en beelden uitgewisseld kunnen worden.

  

Hoofdstuk 4 

 4.1 Openingstijden 

 

Wij hechten veel waarde aan goede bereikbaarheid voor ouders en gastouders. Wij bieden ruime openingstijden en zijn op werkdagen van 9:00-20:00 uur bereikbaar.

Maandag t/m vrijdag: 

Open:  9:00 – 20:00 uur 

Tel:      085 – 0 160 860 (hoofdkantoor)

Mail:    info@gobnl.nl

Web:   www.gobnl.nl 

Als je ons na sluitingstijd probeert te bereiken of wanneer de lijnen bezet zijn word je doorverbonden met ons antwoordapparaat. Wanneer je deze inspreekt ontvangen wij je bericht per mail. Ook deze mail zullen wij trachten zo spoedig mogelijk te beantwoorden tot 20:00 uur. 

 

4.2 Flexibele Opvangtijden

Als je kiest voor gastouderopvang, dan heb je meer flexibiliteit wat betreft opvangtijden dan bij een kinderdagverblijf. Je kunt afspraken maken met je gastouder over opvang buiten standaard kantoortijden. Onze handige app maakt rechtstreekse communicatie met je gastouder mogelijk via je mobiel of tablet. Gastouderopvang is ideaal voor ouders met wisselende diensten of flexibele opvangbehoeften. Er zijn ook gastouders die kinderen willen opvangen in het weekend, de avond of zelfs ‘s nachts. Bovendien zijn er veel gastouders die extra dagen of dagdelen willen bieden als dat nodig is.

Als alternatief kun je kiezen voor een gastouder bij je thuis. Deze opvang valt onder de regel 'Dienstverlening aan huis' en is beperkt tot maximaal drie dagen per week per gastouder. Ongeacht het aantal kinderen, betaal je een vast uurtarief. Naast de kinderopvang kun je ook huishoudelijke taken combineren. Je hebt recht op kinderopvangtoeslag en om de uren voor huishoudelijk werk administratief te verwerken, werken wij samen met een aanvullende organisatie. Gastouderbureau NL helpt je door digitale facturen en jaaropgaven apart te verstrekken. Wij zorgen voor volledige ontzorging waar nodig.

 

4.3 Aandacht functionaris Meldcode  

Als gastouderbureau zijn wij verplicht om te werken met de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Deze code heeft als doel om gastouders te ondersteunen bij het omgaan met signalen van geweld. Ons bureau beschikt over twee aandacht functionarissen die geregistreerd zijn bij Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ). Als er vermoedens zijn van huiselijk geweld of kindermishandeling door een van onze gastouders, neemt ons team altijd contact op met een van onze aandacht functionarissen. Zij hebben de nodige ervaring, kennis en vaardigheden om te helpen in complexe situaties. Ook delen zij hun kennis op dit gebied met onze bemiddelingsmedewerkers.

4.4 Aandacht functionaris Pedagogiek

Daarnaast hechten wij veel waarde aan de pedagogische kwaliteit van onze gastouders. Ons bureau beschikt over een eigen aandacht functionaris pedagogiek, die ouders en gastouders graag adviseert bij opvoedvraagstukken. In de toekomst zal zij haar kennis delen door middel van een maandelijkse blog met tips en inspiratie op het gebied van pedagogiek. Wij bieden actieve ondersteuning aan onze aangesloten gastouders op het gebied van pedagogiek. Onze pedagoog zorgt er ook voor dat onze bemiddelingsmedewerkers beschikken over de nodige kennis en expertise.