Zwangerschap nanny gastouder

Ben je zwanger en werkt je als zelfstandige? Dan kun je een ZEZ-uitkering (Zelfstandige en Zwanger) aanvragen. De ZEZ-uitkering valt onder de Wet arbeid en zorg (WAZO). 

Ben je zwanger van een tweeling of meerling? Dan gaat jezwangerschapsverlof eerder in. Kijk hiervoor onderaan deze pagina bij Bijzondere situatie.

Krijg ik een ZEZ-uitkering?

Je kunt een ZEZ-uitkering aanvragen als 1 van de volgende situaties voor je geldt:

Je werkt als zelfstandige, met of zonder personeel. Bijvoorbeeld als je:

  • een eigen onderneming heeft;
  • meewerkend echtgenote van partner, directeur-grootaandeelhouder, huisarts, artiest of gastouder bent. Of als je werkt voor iemand met een persoonsgebonden budget (pgb);
  • medeaandeelhouder bent van het bedrijf waar je werkt;
  • werkt als beroepsbeoefenaar met een arbeidsovereenkomst als alfahulp of huishoudelijke hulp.

Let op: voorwaarde om de ZEZ-uitkering te krijgen, is dat je zelfstandige bent op de dag vóórdat de uitkering ingaat.

Sinds kort zelfstandige

Werk je pas dit kalenderjaar als zelfstandige? Wij gaan dan uit van een korte periode. Wij kijken naar de dagen die je als zelfstandige hebt voordat je met verlof ging.

Wanneer vraag ik een ZEZ-uitkering aan?

je kunt een ZEZ-uitkering aanvragen vanaf het moment dat je 24 weken zwanger bent. Doe de aanvraag uiterlijk 2 weken voor de ingangsdatum van je zwangerschapsverlof.

Je kunt tot 1 jaar terug een ZEZ-uitkering aanvragen. Je  krijgt dan een mogelijke minder uitkering. Had je langer dan 1 jaar geleden recht op een ZEZ-uitkering en vraagt je nu de uitkering aan? Dan krijgt je geen uitkering meer over de periode die ligt in het jaar dat voorafging aan je aanvraag.

Voorbeeld

je hebt recht op een ZEZ-uitkering van 1 juli 2020 tot en met 21 oktober 2020. Maar je vraagt de uitkering pas aan op 1 september 2021. Dan krijg je  alleen een uitkering over de periode van 1 september 2020 tot en met 21 oktober 2020 De periode van 1 juli tot en met 31 augustus 2020 ligt meer dan 1 jaar in het verleden, teruggeteld vanaf 1 september 2021. Dus over deze periode ontvangt je geen uitkering.

Hoelang duurt een ZEZ-uitkering?

De ZEZ -uitkering duurt minimaal 16 weken. De uitkering gaat tussen 6 weken en 4 weken voor de dag na de uitgerekende datum. Je  bepaalt deze periode zelf op welke dag je de uitkering laat ingaan.
Na je bevalling heb je recht op minimaal 10 weken uitkering. 

Ik ben zwanger van een meerling 

Ben je in verwachting van een meerling? Dan duurt de ZEZ-uitkering minimaal 20 weken. De uitkering gaat tussen 8 weken en 10 weken voor de dag na de uitgerekende datum. Meer over de uitkering bij zwangerschap van een meerling, lees je bij Ik ben zwanger van een tweeling of meerling. 

De ZEZ-uitkering loopt altijd gelijk aan je verlof, ook als je eerder of later bevalt dan de uitgerekende datum. Wil je meer lezen over de lengte van de ZEZ-uitkering als je eerder of later bevalt? Kijk dan bij Hoelang duurt mijn ZEZ-uitkering na de bevalling?

Wanneer wordt de ZEZ-uitkering betaald

Het UWV betaald de ZEZ-uitkering 1 keer per week. Wij, het UWV, betalen de uitkering aan je, behalve als je zich laat vervangen door iemand van een uitzendbureau of bemiddelingsbureau. 

Laat je zich vervangen en duurt deze vervanging de hele periode van de uitkering? Dan betalen wij de ZEZ-uitkering bruto aan het bureau. Dit is een voordeliger voor u dan wanneer wij de uitkering aan je betalen en je zelf uw vervanger betaalt. Als het bedrag voor het inhuren van een vervanger hoger is dan je uitkering, betaalt je zelf het verschil. 

Wil je weten hoe je ZEZ-uitkering wordt berekend? Ga dan naar Hoe hoog is mijn ZEZ-uitkering?

ZEZ-uitkering aanvragen

Je vraagt de ZEZ-uitkering aan via Mijn UWV. Log in met je DigiD en klik op Aanvragen. Ga vervolgens naar Zwangerschapsuitkering. 

Je hebt voor het aanvragen van een ZEZ-uitkering de volgende gegevens nodig:

  • Je burgerservicenummer. 
  • Je inkomsten zoals vermeld op uw Aangifte Inkomstenbelasting. 
  • Hoeveel uur je werkt. Of je vervanging regelt. 
  • Je vermoedelijke bevallingsdatum. 
  • Je eventuele vrijwillige Ziektewetverzekering bij UWV.

Let op: je hoeft bij uw aanvraag geen bewijsstukken mee te sturen om aan te tonen dat je tot de ZEZ-doelgroep behoort. Zoals opdrachtovereenkomsten van een meewerkcontract. Maar wij kunnen je tot 2 jaar na de ZEZ-uitkering nog wel om deze bewijsstukken vragen. Je  hoeft ook geen zwangerschapsverklaring mee te sturen, maar u vraagt deze wel aan. Bewaar de verklaring tot in elk geval 1 jaar na de einddatum van je zwangerschapsuitkering. Het kan voorkomen dat wij. het UWV,  nog om de verklaring vragen.

Aanvragen ZEZ-uitkering